(050) 87 954 03 info@problicity.nl

Er is een nieuwe speler in de socialmediawereld: BeReal. De app bestaat al sinds 2020, maar de afgelopen maanden stijgt het aantal downloads ineens explosief. Inmiddels is de app in Nederland al bijna een miljoen keer gedownload en staat hij in de App Store van Apple strak bovenaan als populairste van alle gratis apps. Wat maakt BeReal zo anders dan andere social media?

 

Hoe werkt BeReal

Het idee achter deze van oorsprong Franse app is helemaal verweven met de naam: BeReal, wees echt. Het doel van de ontwikkelaar is dan ook om meer echtheid te brengen op social media. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Eén keer per dag krijgen jij en je vrienden op hetzelfde moment het verzoek om een foto te maken. Je krijgt hiervoor maar 2 minuten de tijd en je weet nooit wanneer het verzoek komt. Oftewel: tijd om een geweldig tafereel in scène te zetten is er niet. 

 

 

Double trouble

De app maakt tegelijkertijd twee foto’s. Eén met je camera aan de voorzijde van je telefoon en één met je selfiecamera. Je ziet dus én je omgeving én je gezicht in één foto. En even stiekem meegluren op BeReal is er niet bij: je krijgt alleen de foto’s van je vrienden te zien als je zelf ook een foto hebt gepost. Dit maakt het een leuke motivatie om wát je situatie ook is (joggingpak, beker ijs, Netflix), toch even een foto te maken.

 

“BeReal – Your friends for real”

Heb je een foto gemaakt, dan kun je maar één ding doen, en dat is op verzenden klikken. Er komt geen eindeloze selectie aan filters om uit te kiezen en je kunt je foto niet meer bijsnijden of opleuken met stickers, tekstjes, of het lokale weerbericht. Gewoon echt zoals het is dus. Wel kun je onder je foto nog een kleine caption toevoegen en kunnen je vrienden je locatie zien. 

 

                             

 

BeReal heeft geen blijvende tijdlijn, feed of stories. Alle foto’s van de dag blijven staan totdat er weer een “BeReal-alarm” gaat  ⚠️ Time to BeReal. ⚠️ om een nieuwe foto te maken. Zoals de maker zelf al zegt: “BeReal zal je niet beroemd maken, als je influencer wilt worden kun je beter op Instagram en Tiktok blijven.” 

Wil je je eigen foto’s graag een keertje terugzien? Dat kan: BeReal verzamelt je foto’s van elke dag bij jouw Memories, waar ze alleen zichtbaar zijn voor jou.

 

RealMojis ?

Gelukkig is het niet alleen maar eenrichtingsverkeer bij deze app. Er komt ook nog een beetje interactie bij kijken. Vrienden kun reageren op je foto met een berichtje of, leuker nog, met een RealMoji. Dit zijn kleine emoji’s die je maakt van je eigen gezicht. Je kunt ze van tevoren instellen of gewoon live een fotootje maken als reactie.

 

 

 

Valsspelen

Het klinkt allemaal echter dan echt, maar toch kan er nog wel een klein beetje valsgespeeld worden bij BeReal. Als je de melding krijgt om een foto te maken dan hoef je deze nog niet meteen te openen. Op zich logisch, want we kijken allemaal wel eens iets langer dan 2 minuten niet op onze telefoon, toch? ? Als je de foto later alsnog maakt komt er wel een melding bij te staan dat je te laat gepost hebt. De “die-hard” BeReal’er wil dit natuurlijk vermijden, maar ergens is het wel zo gezond. Er gaan bijvoorbeeld al BeReal-foto’s rond die klakkeloos tijdens een begrafenis zijn gemaakt. Hoe echt willen we het hebben?

 

Wees gewaarschuwd ?

Mocht je besluiten de app te willen downloaden dan geeft de maker je vooraf nog een aantal (grappige) waarschuwingen. Wij delen ze alvast even met je zodat helemaal voorbereid bent. Vrij vertaald vanuit het Engels in de App Store:

  • BeReal laat je geen tijd verspillen.
  • BeReal is het leven, het echte leven, en dit leven is zonder filters.
  • BeReal is je kans om je vrienden voor een keer te laten zien wie je werkelijk bent.
  • BeReal kan verslavend zijn.
  • BeReal kan je frustreren.
  • BeReal zal je niet beroemd maken. Als je influencer wilt worden, kun je op TikTok en Instagram blijven.
  • BeReal kan ongelukken veroorzaken, vooral als je op de fiets zit.
  • BeReal wordt uitgesproken als “BiRil”, niet bereale, of Bèreol, het is als B-Real van Cypress Hill.
  • BeReal laat je niet vals spelen, je kunt het proberen en als het je lukt, kom dan bij ons werken.

 

Social Media

Onze socialmedia-experts zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op gebied van social media en hoe we deze kunnen inzetten voor jouw bedrijf. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Kom langs voor een gesprek en een lekkere kop koffie!

 

Ik wil koffie (en social media)