(050) 87 954 03 info@problicity.nl

Het herkenbare gezicht van de organisatie

Een grote gele M in een parallelboog, een gestileerde toekan, de swoosh met lange uithaal; in een fractie van een seconde dat deze logo’s ons blikveld binnen komen weten we al om welk merk het gaat. Deze beeldmerken maken onderdeel uit van een consequente huisstijl, en de marketing rond deze merken is een schoolvoorbeeld van een goede en consequente huisstijl.

Wat de andere onderdelen zijn? Laten we daarvoor eerst eens duiken in het fenomeen ‘huisstijl’.

Wat is een huisstijl?
We noemen een huisstijl ook wel ‘corporate identity’. Het is de Engelse term voor de uitstraling van een bedrijf, organisatie of onderneming. Een huisstijl wordt consequent gebruikt in communicatie binnen en buiten het bedrijf, zoals op visitekaartjes, op de website, briefpapier, bedrijfskleding, advertenties, bedrijfsauto’s en alles dat verder bij de onderneming hoort. De stijl is zo gekozen dat het in één oogopslag herkenbaar is en jouw bedrijf tegelijk onderscheidend maakt van de concurrentie. Hij roept een emotie op bij de ontvanger, een emotie die past bij de kernkwaliteiten van jouw onderneming. Zakelijk bijvoorbeeld, jeugdig, innovatief, gezellig of betrouwbaar. Bij het zien van de huisstijl krijgt de klant dadelijk de juiste indruk van jouw bedrijf.

Waaruit bestaat een huisstijl?
Een consequente, goede huisstijl bestaat uit de volgende onderdelen:
– Logo
– Kleur(en)
– Lettertype(s)
– Fotografie
– Indeling

Deze visuele elementen samen vormen de identiteit van het bedrijf. Het ligt dan ook voor de hand dat de keuze van bijvoorbeeld kleur en lettertype overeen komen met het karakter dat het bedrijf wil uitstralen. Dat kan best een uitdaging zijn.

Je huisstijl laten ontwikkelen
Daarom wordt een huisstijl meestal ontworpen door een professioneel bedrijf. Daar werken mensen die precies weten welke emoties door een bepaalde kleur worden opgeroepen bijvoorbeeld, welke vormen en lettertypes passen bij het karakter dat het bedrijf wil uitstralen en hoe je professioneel een logo ontwerpt. En ze weten ook hoe je een huisstijl op de juiste manier kan implementeren in je bedrijf, of dat nu een multinational is of de boetiek op de hoek.

Het huisstijlhandboek
Daarvoor wordt een huisstijlhandboek opgesteld. Het handboek geeft de richtlijnen voor de toepassing van de huisstijl in de dagelijkse parktijk. Het huisstijlhandboek bevat over het algemeen een omschrijving van het bedrijf, en dan vooral hoe zij zich naar buiten wil profileren. Wat is het karakter van het bedrijf, wat zijn de kernkwaliteiten, wat zijn de missie en visie en hoe wordt dit naar buiten uitgedragen?\

Verder wordt er in het handboek beschreven hoe het beeld- en naamlogo gebruikt mogen worden. Mag dat bijvoorbeeld alleen in kleur zijn of ook in zwart-wit? Moet het logo op een bepaalde manier ten opzichte van de tekst staan of kan dat flexibel gebruikt worden? Als het beeldmerk bestaat uit een logo en tekst, mogen beide dan ook los van elkaar gebruikt worden? Alleen door dit goed te beschrijven heb je de garantie dat een huisstijl consequent gebruikt gaat worden en voorkom je chaos en anarchie.

Wil jij je ook onderscheiden van de concurrentie met een strakke, dadelijk herkenbare en op maat gemaakte huisstijl? Heb je daar zelf al ideeën over of heb je juist helemaal geen idee? Problicity heeft ware huisstijl-kunstenaars die graag met je meedenken en de perfecte huisstijl voor je creëren, van logo tot lettertype!